De natuur is op een hoogtepunt en dat is duidelijk te zien en te merken. Wanneer je buiten bent zie je overal allemaal bloemen, vruchten en zaden om je heen. We zijn zelfs alweer over het echte hoogtepunt in de natuur heen. De energie begint langzaam aan weer af te nemen. Het is dan ook nu het moment om actie te ondernemen, want de cadeautjes van de natuur zijn overal aanwezig. Wat is er dan zoal te vinden en wat kun je ermee? Daar lees je in deze blog meer over.
Bessen en bramen
In het bos vind je bijvoorbeeld gemakkelijk bosbessen en ook de bramen zijn er in grote getalen. Die laatste kom je nu echt overal tegen. Misschien weet jij ook wel een plekje waar je ze kunt plukken. Nooit te veel natuurlijk, want voor de dieren is dit de tijd om een vetreserve aan te leggen. Ook is het BELANGRIJK om ze niet op pieshoogte te plukken! Buiten dat dit niet zo fris is, loop je het gevaar om eitjes van de vossenlintworm binnen te krijgen. Er zijn maar weinig gebieden in Nederland waar die lintworm daadwerkelijk aangetoond is, maar better safe than sorry.
Zelf eet ik de bramen gewoon zo, maar maak er ook ijsjes mee en doe ze natuurlijk door de smoothie. Hier rondom het huis staan zoveel bramen dat we ze ook invriezen voor de tijden dat ze er niet meer zijn. Op de dagen dat we meer moeite moeten doen om energiek te blijven, genieten wij dan alsnog van deze energiebolletjes vol zonnekracht.
Brandnetels
Wellicht drink jij net als ik wel eens een reinigend kopje brandnetelthee, maar wist je ook dat de zaden van de brandnetel een ware superfood van eigen bodem zijn? Die hangen nu overal aan de brandnetels. Het aantrekken van handschoenen is wel een aanrader, maar dan is het een piece of cake. Je knipt simpelweg de toppen uit de brandnetels waar je de sliertjes met zaden aan ziet hangen en laat deze drogen in de zon.
Daarna haal je (ook met handschoenen) de zaadje van de sliertjes af en doet ze in een glazen pot. Het liefst een met donker glas en zet de pot op een koele plaats. Zo kun je de zaden het langst bewaren. Deze zijn heerlijk over een salade, maar zelf gooi ik ze ook door mijn smoothie heen. Klinkt misschien een beetje gek, maar het zijn echt kleine krachtpatsertjes vol antioxidanten!
Brandnetelgier
Zelf trek ik heel de brandnetel eruit als ik zaden verzamel. Met alle overgebleven stukken maak ik later natuurlijke mest, ook wel brandnetelgier genoemd. Daarvoor doe ik alle overgebleven delen in een emmer water en laat dit simpelweg een paar weken staan. Ook de jonge brandnetels die in en rond de tuin groeien gooi ik hierbij, deze bevatten nog maar vitamines en mineralen dan de oudere varianten.
Het is wel aan te raden om de emmer zo ver mogelijk bij je vandaan te zetten, want het gaat namelijk enorm stinken. Zelf vind ik die boerenlucht eigenlijk best wel lekker, maar daar zijn de meningen sterk over verdeeld. 🙂 Ook is het fijn om een warme plek uit te zoeken, dus een waar de emmer wat zonlicht ziet. Dit versnelt het rottingsproces. Je kunt zo nu en dan roeren in de emmer, maar dat doe ik zelf eigenlijk nooit. Wat ik wel doe is delen van de goudsbloemen die hier groeien erbij gooien om de diversiteit aan antioxidanten te verhogen, maar ook zonder de goudsbloem is het een waar wonder voor je plantjes!
Rottingsproces
Hierboven zie je wat er na een paar weken gebeurd met het goedje. Op de tweede foto zie je de belletjes die ontstaan door het rottingsproces en op de derde foto zijn deze allemaal weg. Hoelang hier precies overheen gaat verschilt altijd een beetje, maar ditmaal heeft het bijna drie weken geduurd. Hoe warmer het is, des te sneller je gier klaar is. Nu hoef je het alleen nog maar af te gieten in flessen en de overgebleven prut kan in de compostbak. Het is wel erg belangrijk dat je de gier nog verdunt als je het gaat gebruiken. Eén liter gier op tien liter water is een goede verhouding.
De meeste plantjes* in je moestuin zijn hier erg blij mee, maar ook de rozen en veel andere bloeiende planten. De planten voed je met de gier, maar maak je tegelijk sterker tegen ziektes. Het werkt ook super tegen luizen op bijvoorbeeld de rozen. Die vinden dit geurende goedje maar niets. Een hele gemakkelijke en goedkope manier dus om je plantjes te verzorgen. Wanneer je eetbare planten gier geeft, verhoog je hier ook voor jezelf enorm de gezondheid mee. Alle vitamines en mineralen wat de plant opneemt, krijg jij ook binnen. Een win/winsituatie dus!
*Bonen, erwten en uien kun je beter overslaan.
Goudsbloem
Ook de goudsbloemen bloeien al een tijdje weelderig in de tuin hier. In de eettuin om precies te zijn, want daar zorgt deze ervoor dat de andere planten minder last hebben van ongedierte en de bodem verrijkt wordt. Dit jaar is ons eerste jaar dat we een eettuin hebben en ik heb wellicht wat te veel goudsbloem geplant, want het is een en al goudsbloem daar. Op zich helemaal niet erg want dit mooie bloempje is ook eetbaar en zeer heilzaam.
De Latijnse naam voor goudsbloem is dan ook Calendula officinalis. Wanneer er officinalis achter de plantnaam staat weet je altijd dat de plant geneeskrachtige eigenschappen bevat. Goudsbloem werkt bij verschillende aandoeningen aan de huid en slijmvliezen door de antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende werking. Het is tevens verzachtend en gaat puistjes tegen. Ook ondersteund het de weerstand en bevordert het de doorstroming in het lymfesysteem.
Een breed inzetbare plant dus. Met de blaadjes kun je bijvoorbeeld een salade of omelet versieren, maar buiten dat geeft het ook een lichtpittige smaak af. Wat ikzelf ook erg leuk vind is om er een bloemenboter mee te maken. Enig om te zien en superlekker! Daar doe ik dan ook nog wat bloemblaadjes van de bieslook bij en natuurlijk wat blaadjes daslook* om deze bloemenboter tevens een knoflooksmaak te geven. Als de boter op kamertemperatuur is, roer je alles er simpelweg doorheen. Daarna even opstijven in de koelkast en klaar is je boter.
* Controleer of je echt daslook hebt gevonden. Als deze niet naar knoflook ruikt, is het waarschijnlijk lelietje van dalen en deze is GIFTIG!
Goudsbloemolie
Je kunt dus echt superveel doen met de goudsbloem en veelal doe je dit in gedroogde vorm. Een manier om de bloemen gemakkelijk te drogen is door deze afgeknipt in een eierdoos te plaatsen en in het zonnetje te leggen. Met de temperaturen van de afgelopen dagen is het dan zo droog. Vers bereiden kan ook, maar dan heb je eerder de kans dat bijvoorbeeld je olie ranzig wordt. Goudsbloemolie is een hele fijne natuurlijke olie die je kunt gebruiken als je homemade lichaamsolie. Het heeft namelijk ook een sterk herstellend vermogen en gaat huidirritatie en jeuk tegen.
Er valt nog veel meer te vertellen over deze, maar ook over vele anderen planten waarmee je je gezondheid op natuurlijke wijze kunt verbeteren. Hoe je bijvoorbeeld zelf zo’n goudsbloemolie maakt ga ik in de volgende blog uitgebreid op in. Het is echt heel simpel en de olie dient ook als ingrediënt voor nog tal van andere homemade natuurlijke verzorgingsproducten. Wanneer jij goudsbloem zelf in de tuin hebt staan, kun je dus al beginnen met het drogen van de bloemen.
Als je gek bent op softijs, lees dan ook zeker de volgende blog. Daarin krijg je een superlekker en simpel natuurlijk recept wat je gezondheid letterlijk alleen maar ten goede komt. Ongegeneerd smikkelen dus!
Als je de nieuwsbrief van Top2toe4you nog niet volgt schrijf je dan hier in en blijf op de hoogte van alle gezondheidsbevorderende nieuwtjes. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact met mij op of laat hieronder een reactie achter.
Vriendelijke groet,
Bonny Carton
Van Top tot Teen Natuurlijk in Balans
Jeetje Bonny, wat een lekker leesbare en informatieve blog! Ik ga zeker iets doen met wat je schrijft, dankjewel voor het delen 🙂
Leuk om te horen en heel graag gedaan! Dit soort dingen zouden we allemaal weer mogen weten als je het mij vraagt. 😊
Wat een leuke ideeën zet jij in je blog, alleen dat gieren sla ik ff over.
Haha! Het klinkt erger dan het is hoor en de plantjes doen het er echt super op!