De vlier bloeit van mei tot en met juli en staat vol met witte bloemen, ook wel bloemschermen genoemd. Ze zijn makkelijk te herkennen en komen veel voor in onze bossen, parken en plantsoenen. Als je nu buiten een beetje oplet, kom je ze op zeker tegen. Je ziet ze overal in bloei komen. Dit is dan ook de beste periode om ze te plukken, want ze zitten nog boordevol stuifmeel. Dat is wat de vlierbloesem zo bijzonder geneeskrachtig maakt. Neem wel alleen de schermen die al helemaal in bloei staan en laat er ook wat achter voor de vlinders en de bijen.

Is vlierbloesem eetbaar?

Zijn vlierbessen eetbaar?

Zelf vind ik het een mooie boom om te zien, maar hij is ook heel veelzijdig. De bloesem en bessen kunnen beide bereid worden tot de lekkerste en geneeskrachtigste dingen. De bloesem pluk je dus in het voorjaar om bijvoorbeeld een thee of siroop mee te maken. Van de bessen* maak je in het najaar onder andere vlierbessensap of jam.
* PAS OP! De rode bessen zijn giftig! Alleen de blauwe bessen zijn eetbaar.

Wat is de geneeskrachtige werking van vlier?

Buiten dat de vlier eetbaar is, staat deze al van oudsher bekend om de geneeskracht. Hippocrates noemde deze boom zelfs zijn medicijnkastje en dat is niet voor niets. De thee kan heel goed ingezet worden om te zweten bij verkoudheid of koorts, om deze zo sneller te laten verdwijnen. Wanneer iemand een amandelontsteking of keelpijn heeft, helpt de thee dit te verlichten. Dit komt mede door de antivirale, antibacteriƫle en ontstekingsremmende werking. Preventief kan de thee ingezet worden om griep te voorkomen. Het lichaamseigen afweersysteem wordt met de vlier verhoogd en het is een zeer effectief middel tegen hooikoorts. Vandaar ook dat de anti-hooikoortsthee al een paar jaar verkocht wordt in de webshop. De vlier is echt een waar pareltje voor in de tuin!

Vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesem versus vlierbessen

De genoemde geneeskrachtige eigenschappen gelden zowel voor de bloesem als de bessen, maar de bessen zijn ook nog eens pijnstillend. Beide hebben ze een zeer beschermende en reinigende werking en de lijst met toepassingen is nog lang niet volledig. Ik zal dan ook nog wel eens terugkomen op de vlier.

* LET OP! Wel is het belangrijk nooit de groene bessen, maar alleen de rijpe blauwe bessen te gebruiken en dat je hier niet te veel van binnenkrijgt. Beter is het om de rijpe bessen eerste te verhitten om een blauwzuurvergiftiging te voorkomen.

Hieronder een heerlijk recept om zelf een vlierbloesemsiroop te maken.

Vlierbloesemsiroop maken

Ingrediƫnten:

  • Ongeveer 1 liter water
  • 8 grote, verse vlierbloesemschermen
  • 3 citroenen
  • 150 ml honing of ahornsiroop

Hoe ga je te werk?

  • Wanneer je de schermen plukt, schud je ze licht uit om eventuele insecten te verwijderen. Zelf laat ik ze nadien ook nog even buiten liggen en kijk ik elk scherm goed na of alle beestjes weg zijn.
  • De schermen zonder te wassen in een pan doen. Juist het stuifmeel is heel heilzaam en dat zou je er anders afwassen.
  • Water toevoegen, zodat ze net onder water staan.
  • Dit 24 a 36 uur op een koele plaats laten trekken.
  • Het vocht door een zeef afgieten en nogmaals herhalen met een zeefdoek ertussen.
  • Zet het vocht op, breng het bijna aan de kook en haal het van het vuur.
  • De honing of ahornsiroop en het geperste citroensap toevoegen.
  • Laten afkoelen, in een glazen fles in de koelkast plaatsen en de siroop is klaar!
Hoe maak je vlierbloesemsiroop

Het is echt een siroop en dient nog verdunt te worden met water voor je het drinkt. Een mooie vervanging voor limonade, maar ook erg lekker om ijsjes van te maken.

Een leuk uitje met de kids, zou ik denken. Maar ook voor onszelf is het gezond en lekker! Wil je op de hoogte blijven en meer van dit soort blogs ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact met mij op of laat hieronder een reactie achter.

Vriendelijke groet,
Bonny Carton

Van Top tot Teen Natuurlijk in Balans